Kezdőlap / Galéria Rólam Kapcsolat Blog

ÜDVÖZLÖM AZ OLDALAMON!

Rólam

Porczió Róbert vagyok, 1991 novemberének egy ködös hétfő délelőttjén láttam meg a napvilágot Miskolcon. Jelenleg a pest megyei Szigetszentmiklóson élek, felsőfokú tanulmányaimat a Szent István Egyetem Gazdasági és Társadalomtudományi karának Emberi Erőforrások szakán végeztem 2020 júniusában.
2021 szeptemberében pedig kreatív fotográfus képzésbe kezdtem.


A fotózással nagyjából 14 éves koromban kezdtem el ismerkedni, ekkor még a családban fellelhető legkülönbözőbb analóg fényképezőgépeket használtam a képalkotáshoz, csak később fértem hozzá a digitális technikához. Az analóg fotográfia teljesen más szemléletmódot igényel a használójától, emiatt nagyon örülök, hogy így csöppentem bele ebbe a világba.


Az analóg technika rengeteg sok szépséget és egyben kihívást rejteget! Kezdve a gépbe behelyezett adott ISO érzékenységű és képkockaszámú filmtől egészen odáig, hogy a törőék segítségével a manuálisan állítható fókuszgyűrűvel eltaláljuk a megfelelő élességet. A helyesen exponált képhez be kell tudni állítani az ideális rekeszértéket, zársebbességet. Ennek köszönhetem, hogy a fotózás alapjait - ha nehezen is -, de autodidakta módon megtanultam. Később a komponálás rejtelmeit is igyekeztem elsajátítani, mert a jó kép nem feltétlen a jó technikai megvalósítástól függ. Hisz ha belegondolunk manapság mindenkinek ott egy mobiltelefon a zsebébe, még az alsó-középkategóriás modellek is képesek több tíz megapixeles, többnyire helyesen exponált képeket készíteni. Mégsem lesz attól jó vagy kiemelkedő egy kép, hogy jók a expozíciós beállítások. A száraz technikai háttérismeret tehát még mindig nem minden! Tudni kell megtalálni a megfelelő szöget, kihasználni fényviszonyokat, alkalmazkodni a szituációhoz. A fotózáshoz tehát szükséges egyfajta látásmódra, esztétikai- és szépérzékre is.


Úgy gondolom a fotográfia - legyen az hivatás vagy hobbi - az egyik legcsodálatosabb módja annak, hogy kifejezzük önmagunkat és közöljük az emberekkel mit is gondolunk a világról.